SIKÇA SORULAN SORULAR
MERAK EDİLEN BAZI SORULAR
Cephe Giydirme
ALÜMİNYUM
Kompozit panel; bir çeşit plastik olan ve polietilen adı verilen maddenin iki yüzeyinin, alüminyum levhalarla kaplanması suretiyle oluşturulan yapı malzemesidir. Doğal ahşap kaplama, marine kontrplak, alüminyum plaka gibi birden fazla malzeme ile kaplanma imkânı tanıdığından dolayı oldukça tercih edilir. Her iki yüzeyi de 0,50 mm, 0,30 mm, 0,21 mm gibi çeşitli kalınlıklarda alüminyumdan oluşur. Arası ise çevre dostu (non-toxic) polietilenden oluşur.
Kompozit paneller banka, otel, alışveriş merkezi, metro istasyonları gibi alanlarda kullanılabilmesinin yanı sıra dış mekanlarda bina cephe giydirmede de yoğunlukla kullanılır. Kompozit paneller dekorasyon ve reklam panolarında oldukça sık tercih edilir.
Enerji birim fiyatlarının arttığı bugünlerde ev ve işyerlerinin ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürmek, evlerdeki ısı izolasyonunu sağlayarak enerji tasarrufu yapabilmek için binaların dış cephelerine uygulanan çeşitli yöntemlere genel olarak dış cephe giydirme olarak tanımlıyoruz.
Dış cephe giydirme sistemleri binaların dış cephelerinin çeşitli yöntemlerle kaplanarak binalara estetik açıdan güzel bir görünüm kazandırmak için yapılmasının yanında ev ve işyerlerinde ısı ve ses yalıtımı sağlayarak ev ortamını daha yaşanılır hale getirmektedir. Bunlara ek olarak binaların dış cephelerinin dış etkilere karşı koruyuculuğunu arttırarak binaların daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.
Atmosferin kimyasal etkilerine dayanıklı, Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden bozulmamalı, Sıcaklık farkıyla oluşabilecek genleşme ve daralmalardan dolayı zarar gelmemesi, Yağış sularında bozulmamalı ve suyu içeriye almamalı, Havalandırma özelliği olmalı, Rüzgar yüküne karşı dirençli ve rüzgar geçirimsiz olmalı, Binanın mimari özelliğine uygun ve estetik olmalı, Kolay tamir edilebilir olmalıdır. Özetle; mekanik, iklim koşulları ve kişisel tercihlerle uyumlu olması gerekir.
Doğal bir malzemedir. Hava şartlarına dayanıklıdır. Mat, parlak, ipeksi, parlak yüzeyli vb. farklı doku ve renk seçenekleri mevcuttur. Pek çok sert yüzeyin kaplamasında kullanılabilir.
Yıllardır giydirme cephe sektöründe sözleşme aşamasından şantiyede iş teslim aşamasına kadar her konumda bulunduk. Sözleşme aşamasında eksik, yanlış, hatalı anlaşmaların sonucunun ne olduğunu; sözleşme aşamasını atladıktan sonra şantiyede uygulama sürecinde nasıl hatalar yapıldığını; taşeron firmaların düşük rakamlarla aldıkları işlerden nasıl kurtulmaya çalıştıklarını, müşterilerimizin nasıl problemlerle karşılaştığını, fiyat konusunda indirime gidilmesi için yanlış yerde yanlış uygulamaların yapıldığını hep gördük. Bu anlamda işin her evresinde bulunmuş, işin tekniğini bilen, taşeron-işveren arasında iki tarafında zarara uğramaması için bu tür bir danışmana ihtiyacınız vardır.
Sandviç Panellerde poliüretan köpük kalınlıkları ısı yalıtım kapasitesine , taşıma kapasitesine, bölge şartlarına ve yapının kullanım amacına göre değişebilmektedir. 30 ile 80 mm arasında değişen poliüretan kalınlıklarında standart üretim yapılmaktadır. Isı yalıtım kapasitesine göre poliüretan kalınlığı belirlenirken Isı Geçirme Katsayısı ve Yoğuşma değerleri dikkate alınmaktadır.
Sandviç paneller iki metal arası poliüretan iç dolgu malzemesinden oluşan kompozit malzeme olmaları nedeniyle ısı iletken özelliğine sahip metal dış yüzeylerin ısı yalıtımına katkısı yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla Isı yalıtım hesaplarında iç dolgu malzemesi olan poliüretanın yalıtım değerleri çok daha önemlidir.
Binalarda mantolama uygulaması bu dönemde sık karşılaştığımız bir durum ve bu da eskimiş pencerelerin yenilenmesi için bir çok insan için bir bahane oluyor. Bu uygulama her ne kadar oturulan evlerde biraz daha zor olsa da, tecrübelerimize göre mantolama öncesi pencere tadilatlarının yapılması daha uygun oluyor. Mantolama ekibinden pencere merkezlerine de mantolama yapmalarını istemeniz (ve bu aşamada yeni pencerelerinizi yıpratmamaları için biraz daha fazla özen göstermelerini istemeniz) yalıtım açısından doğru bir çözüm oluşturmaktadır. Fakat bu aşamalar geçilmiş olsa bile montaj ekiplerimiz mevcut doğramaların sökülmesi sırasında dış cepheye zarar vermeden çıkaracak, ve sizin için doğru sistemde yalıtımı sağlayacaklardır.
Dış Cephe
ALÜMİNYUM
Yapı ve inşaat sektöründe en fazla kullanılan terimlerden biri de dış cephe kaplama sistemleridir. Giydirme cephe, yüksek katlı binaların dış cephelerinin genellikle camdan oluşan bir duvarla kaplanması işlemidir.
Alüminyum doğrama, 6 metreye kadar uzunlukta yer alan farklı alüminyum profillerin kesilerek işlenmesi ve bu ürünlerin kapı, pencere, cam balkon sistemi olarak hayatımızda işlevsel bir yer alması işlemidir. Alüminyum doğrama ısı yalıtımlı ve ısı yalıtımsız olarak farklı şekillerde üretilebilmektedir.
Kullandığımız mantolama malzemelerinin birçoğu kanserojen madde içermiyor(detaylar için lütfen bize ulaşınız); bu ürünler gıda sektöründe dahi güvenle kullanılıyor. AB ülkelerinde kullanılan hammadde ve teknolojiler ile üretilen ısı yalıtım malzemeleri, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında üretilerek gerek yurt içi gerekse AB ülkeleri dahil yurt dışı pazara CE işareti ile sunuluyor. 305/2011/AB sayılı Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamındaki ürünler; “sağlık, hijyen ve çevre” gibi temel unsurlar çerçevesinde değerlendiriliyor. Bu bağlamda CE işaretine tabi olan ve bu işaret vasıtasıyla AB ve Türkiye pazarında kullanılabilen bir ürünün kanserojen olması söz konusu olamaz. Söz konusu ısı yalıtım ürünlerinin birçoğu (EPS, XPS) inşaat sektörü dışında gıda, ambalaj dâhil birçok sektörde de güvenle kullanılıyor.
Mantolama, doğru ürün ve uygulamayla rahatlıkla yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlıyor. Mantolama sisteminin uygulandığı yapılarda elde edilen tasarrufun oranı, bina tipi, bina kullanım özellikleri, yalıtım kalınlığı, yalıtım bütünlüğü, iklim gibi birçok parametreye bağlıdır. Yüzde 50 tasarruf ortalama bir hesap değeridir, altında gerçekleşebileceği gibi çok üzerinde de olabiliyor. Konuyla ilgili yapılan deneysel çalışmalarda, Türkiye standartlarında bir mantolama ile büyük oranda yüzde 50 tasarrufa ulaşıldığı tespit edildi.
Binada tespit edilmiş bir su izolasyonu problemi yoksa aslında dışarıdan su alma gibi bir sorun da yoktur. Asıl sorun, binanın dış cephesinde ısı yalıtımı olmadığından, konutların içinde dolaşan su buharının kış aylarında soğuk olan duvara çarpmasıyla oluşan yoğuşma, diğer adıyla terleme problemidir. Bunun da tek çözümü binalarda dış cephe ısı yalıtımı yapılmasıdır.
Sorularınızı Bize Sorabilirsiniz
Hemen Ara butonu ile bizi arayabilirsiniz.